Gå direkt till innehåll
Även i dag består huset av hyresettor och har renoverats med varsam hand under åren för att behålla dess charm.
Även i dag består huset av hyresettor och har renoverats med varsam hand under åren för att behålla dess charm.

Nyhet -

Stolt 100-åring delade med sig av minnen från förr

I helgen var det stor fest för boende och grannar på Ulvsundavägen i Bromma som firade att fastigheten Bergsryggen fyllde hundra år. Fastigheten är en av få bevarade byggnader från tiden runt sekelskiftet då staden lät uppföra så kallade nödbostäder.

Den firade fastigheten, som idag ägs och förvaltas av Willhem, uppfördes under nödåren 1917-1918. Det var enklare lägenheter vars syfte var att råda bot på den värsta bostadsbristen som rådde under den här tiden. Från början var bostäderna tänkta att rivas när det inte längre behövdes, men eftersom de hade både vatten, avlopp, kök och el och fick de vara kvar. 

Bergsryggen ritades av arkitekten Gustav Larson och resultatet vittnar om en stor omsorg om detaljerna, trots det ursprungliga syftet med bostäderna. Idag är det faluröda trähuset, som innehåller hyrerätter om 1 rum och kök, en idyll som kan stoltsera med hundra år av intressant historia.

I lördags var det 100 år sedan de första hyresgästerna flyttade in här och fastighetsägaren Willhem bjöd in till fest med guidad visning och musik, som förde tankarna till en tid då det precis som idag var långtifrån självklart att ha en bostad.


Fakta Bergsryggen:

Byggår: 1917-1918
Arkitekt: Gustaf Larson
Byggherre: Stockholms Kooperativa Bostadsförening SKB
Lägenhettyper: 1 rum och kök, ca 40-45 kvm
Fastighetsägare: Willhem

Ämnen

Regioner

Kontakter

Madeleine Wetterström

Madeleine Wetterström

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef 031 788 70 21

Willhem

Willhem är ett bostadsbolag med starkt fokus på hög kundservice och trygghet i boendemiljön. Våra fastigheter finns på utvalda tillväxtorter i Sverige. Huvudkontoret ligger i Göteborg. Med Första AP-fonden som ägare utvecklar vi ett långsiktigt och ansvarsfullt bostadsbolag. Läs mer på willhem.se.

Willhem
Vasagatan 45
411 37 Göteborg
Sweden